Huidige situatie in Kameroen en start Casey’s Home annex in Bomono Bas Jedu

In de aanloop naar de regionale en presidentsverkiezingen in november 2018 was de onrust in de North West groot. De onrust en de crisis breidde zich uit naar de South West. Onze partner, de Casey Association zag zich genoodzaakt om de zorg van de kinderen op aangepaste wijze te gaan geven om veiligheid voor de kinderen te kunnen garanderen.

De zorg en revalidatie is zo goed mogelijk doorgegaan door de kinderen thuis in hun eigen woonsituatie te begeleiden. Sommige kinderen verhuisden tijdelijk naar Douala. (Franstalig en dus veilig)

Onze partner, de Casey Association Cameroon, laat zich niet van de wijs brengen en gaat door met het werk. Er is gekozen om tijdelijk naast de locatie in Ikiliwindi op de grens van de South West en een veilige Franse Regio een 2e locatie te openen en wel in het dorp Bomono Bas Jedu. Een dorp wat lijkt op Ikiliwindi: ook een centrumdorp met veel omliggende dorpen.  Het nieuwe gebouw ligt op een groot terrein.

De verwachting is dat deze locatie in maart 2019 operationeel zal zijn.

Dit Bomono Bas Jedu is veilig, rustig en er kan in vrede gewerkt worden. Er zijn veel verlaten gehandicapte kinderen, veel ziekten en malaria en ook hier een falende gezondheidszorg.

De uit Ikiliwindi afkomstige kinderen krijgen hier een plek om te kunnen revalideren en de preventieprojecten en het onderwijsproject worden vanuit Bomono Bas Jedu gecoördineerd. Met de aangeschafte scooters kunnen de medewerkers de kinderen in beide regio’s bezoeken en kunnen de projecten (preventie, malaria en speciaal onderwijs) doorgang vinden.

Het valt niet te zeggen hoe lang de onrust en crisis duurt, maar er wordt in Kameroen gewerkt aan een vredesplan omdat iedereen beseft dat vrede en stabiliteit moeten terugkeren.

brug
dorp
dorp
ontwerp

Omdat Bomono veilig is, is het ook weer mogelijk stagiaires, vrijwilligers vanuit Nederland te sturen omdat in deze regio (Littoral) geen aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken geldt.